Door de bril van… een andere kijk op kunst

Op de speciale avond “Door de bril van..” vragen we bekende en onbekende Nederlanders naar hun persoonlijke binding met een aantal door hun zelf gekozen collectiestukken van het Markiezenhof. Zij geven daarmee een andere kijk op kunst.

Wat houd het concept in? Jesse van Tetterode, projectleider bij Cultuurbedrijf Bergen op Zoom (Markiezenhof), vertelt: ‘Als Cultuurbedrijf stimuleren we graag dat verborgen verhalen en talenten gedeeld worden. Alle stukken in het Markiezenhof hebben natuurlijk een historische context en een verhaal. Met “Door de bril van…” laten we mensen met verschillende beroepen, interesses en/of culturen voorwerpen uit de collectie kiezen die ze het meest raken, die een associatie of verhaal oproepen, los van deze historische context. Zij delen zo hun eigen verhaal en geven de bezoeker een andere kijk op kunst.’

Het concept is ontwikkeld naar aanleiding van een van de meest unieke stukken in de collectie, de oudste meest complete bril van de wereld. Jesse: ‘De oudste bril staat in dit concept symbool voor anders kijken. Hoe kijkt iemand van buitenaf naar de objecten in dit museum en naar het Markiezenhof zelf? En wat doet die blik vervolgens met onze eigen manier van kijken? Want iedereen heeft natuurlijk ook een eigen beleving bij de stukken, wat bij de één een fijne associatie geeft, kan bij de ander juist weer weerstand of angst oproepen. Om het nog interessanter te maken licht onze stadshistoricus Yolande Kortlever tijdens de avond ook het echte verhaal van de stukken toe. Een interviewster koppelt al deze verhalen en associaties aan elkaar. Zo laat dit concept mensen op een innovatieve manier kunst beleven.’

Het concept heeft ook een maatschappelijke waarde: ‘Het is niet alleen bedoeld om anders naar de stukken te kijken. Door de kunst op verschillende manieren te belichten, vragen we de bezoeker eigenlijk: Kan je je verplaatsen in de redenen, de persoonlijke motivatie en het verhaal van de ander en (hoe) beïnvloedt dit jouw eigen “bril”? Dat zorgt hopelijk weer voor meer wederzijds begrip en verbinding.’

 

Door de bril van Erik de Jonge

Op 4 juni is de eerstvolgende editie van “Door de bril van…”. Dan is Erik de Jonge, boswachter en natuurfotograaf in Bergen op Zoom, te gast en vertelt hij zijn verhaal bij diverse kunststukken. Wil je daar bij zijn? Lees hier meer over deze avond.

Deel dit bericht