Juniorprijs der Markiezen – ‘We dagen jongeren uit ons te laten zien hoe zij vrijheid ervaren.’

Het is niet altijd even makkelijk om jeugd te verbinden met kunst, cultuur en erfgoed. Daarom is dat een belangrijk speerpunt van het Cultuurbedrijf. Dat is de reden om de Juniorprijs der Markiezen in ons portfolio op te nemen. Een project dat er speciaal op gericht is om erfgoed te verbinden aan de harten van jongeren, zodat prachtige monumenten als het Markiezenhof ook over een paar jaar nog steeds meer dan alleen gebouwen zijn.

We nemen hiermee het stokje over van Stichting Vrienden van het Markiezenhof. Vol passie werken Claartje Rijkers en Jeroen Wierikx de komende periode aan dit project en daarover gaan we met ze in gesprek.

Als projectleider is Claartje Rijkers de kartrekker van dit unieke project: “Vanaf de eerste editie, tien jaar geleden, ben ik al betrokken. Maar nu vanuit de rol als projectleider. Het is enorm mooi om te zien dat er zoveel groei en betrokkenheid is voor de Juniorprijs der Markiezen. Er zijn jongeren die al vaker meedoen en hiermee halen we een museumbezoek uit het stoffige imago. Je brengt het juist naar ze toe.”

Secrets of Freedom, Freedom of Secrets

Het doel van de Juniorprijs der Markiezen is dan ook om jeugd te verbinden met kunst, cultuur en erfgoed. Eens in de twee jaar kunnen kinderen tussen de 12 en 18 jaar oud een vernieuwend en creatief idee presenteren. Jeroen: “Dit jaar is het thema ‘Secrets of Freedom, Freedom of Secrets’. De bevrijding van Bergen op Zoom is dit jaar precies 75 jaar geleden en het absolute hoogtepunt van de stad. Wij willen jongeren uitdagen om ons te laten zien hoe zij vrijheid ervaren. In veel landen is het zelfs verboden om video’s en vlogs online te verspreiden. Met dit project hopen we jongeren te laten begrijpen hoe mooi het is dat wij ons vrij mogen uiten in kunst en cultuur.”

‘Als ik dit vertel krijg ik gewoon weer kippenvel’

Juniorprijs_Claartje_Jeroen_2

“Wat zo mooi is aan dit project: jongeren hebben echt iets te vertellen. Laten we naar ze luisteren,” vertelt Claartje: “Elke editie zijn er wel voorbeelden te geven van jongeren die niet goed onder woorden kunnen brengen wat er in hun hoofd omgaat. Ze kunnen er wel op een andere manier uiting aan geven, bijvoorbeeld door kunst. Als die verwondering plaatsvindt, krijg ik elke keer weer kippenvel.” Bij dit unieke project is het Cultuurbedrijf een mooie samenwerking aangegaan met het West-Brabants Archief. Claartje: “De kennis is zo dichtbij en nu kunnen we elkaar versterken in de verspreiding naar jongeren.”

 

Jongeren mogen zich uiten in welke vorm dan ook

Dat jongeren hun creatie twee maanden mogen exposeren in een museum, maakt dit project uniek. Jeroen: “Ze kunnen het aan vrienden, aan familie, eigenlijk aan de hele wereld laten zien. Het gaat verder dan je eigen slaapkamer. Het is zelfs mogelijk om theater of dans te exposeren, dat klinkt misschien gek, maar in een vorige editie lieten we in het Markiezenhof een film van een creatieve dans zien. Nieuwe media spelen daarin ook een rol. We willen dat jongeren zich kunnen uiten in welke vorm ze dat ook willen.” Bij het vormgeven van de expositie krijgen de jongeren in een voorstadium hulp. Eenmaal door de selectie zijn er professionele kunstenaars die tips en adviezen geven om de expositie naar een hoger level te tillen.

Waardevol project

De komende periode gaan Jeroen en Claartje, samen met projectgroep Juniorprijs, scholen enthousiasmeren voor dit project met de hoop dat er veel inschrijvingen volgen. Claartje: “Als we kijken naar het thema ‘Secrets of Freedom, Freedom of Secrets’, dan zijn we heel benieuwd hoe jongeren vrijheid ervaren. Als zij erin slagen om die vertaalslag te maken en te linken aan erfgoed, dan krijg je natuurlijk een heel waardevol project.”

Lees meer over het project op de website van de Juniorprijs >

Deel dit bericht