Exposities 75 jaar bevrijding Brabantse Wal en De kunst van het verwerken

Rondom 75 jaar bevrijding Brabantse Wal organiseren we samen met diverse partners op vier locaties exposities. Lokale verhalen krijgen een plek in de expo ’75 jaar bevrijding Brabantse Wal’. De expo ‘De kunst van het verwerken’ toont hoe kunst ondersteuning kan bieden bij het verwerken van de ervaringen van een oorlog bij veteranen.

Expo 75 jaar bevrijding Brabantse Wal

Op de Brabantse Wal werden de gemeenten in oktober en begin november 1944 door de Canadezen bevrijd. De hevige gevechten die hiermee gepaard gingen waren onderdeel van de Slag om de Schelde in West-Brabant en Zeeland. Nu, 75 jaar later komen de vele verhalen uit de Tweede Wereldoorlog naar boven en worden ze met jong en oud gedeeld, daar waar de gebeurtenissen plaatsvonden. Vandaar dat de expositie op de drie locaties van Bibliotheek Het Markiezaat georganiseerd is, in Hoogerheide, Bergen op Zoom en Steenbergen.

Samen met Stichting Bevrijding Brabantse Wal, verzamelaars uit de regio, Bibliotheek Het Markiezaat, het West-Brabants Archief en het Bevrijdingsmuseum Zeeland komt door middel van objecten, uniek beeldmateriaal en lokale verhalen de geschiedenis van de bevrijding van de Brabantse Wal tot leven.

De kunst van het verwerken

Kunst van het verwerken 1

In het Markiezenhof organiseren we in samenwerking met Stichting VeteranenKunst de expositie ‘De kunst van het verwerken’. Conservator Stef Fridael heeft speciaal ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding een expositie samengesteld met diverse kunstwerken van veteranen van Nederlandse missies van na de Tweede Wereldoorlog. De kunst en bijbehorende verhalen laten zien hoe ieder mens zijn ervaringen verwerkt op zijn eigen manier.

Beide exposities zijn tot en met 21 juni 2020 te bezoeken, gratis entree.

Klik hier voor meer informatie over ’75 jaar bevrijding Brabantse Wal’.

Klik hier voor meer informatie over ‘De kunst van het verwerken’.

 

De kunst van het verwerken 2

Deel dit bericht