Naschoolse kunstlessen voor ieder kind

Ongeacht wie je ouders zijn, waar je geboren bent, in welke wijk je bent opgegroeid; ieder kind heeft recht op kunst en cultuur. Voor dit prachtige doel organiseren we in samenwerking met verschillende basisscholen naschoolse kunstlessen in de wijk. Vakspecialisten van het CKB verzorgen deze lessen, die gratis toegankelijk zijn voor ieder kind.

We gaan langs bij brede school Het Palet en daar gaan we in gesprek met directeur Elise Geerdink en intermediair educatie van het Cultuurbedrijf Dorien Verschuren.

Als directeur van brede school Het Palet is Elise Geerdink vooral blij dat de naschoolse kunstlessen ook bij haar op school plaatsvinden. Elise: “Voor het tweede jaar is onze school bij deze activiteiten betrokken en die zijn zo laagdrempelig. Ze zijn toegankelijk voor iedereen en dat is mooi. Dankzij de gratis kunstlessen in de wijk kunnen kinderen kennismaken met kunst en cultuur. En als je een zaadje plant, zal je daarvan oogsten.”

Gratis, herkenbaar en goede faciliteiten

Kunstlessen in de wijk 2Op acht verschillende locaties kunnen ze in een reeks van zes lessen meedoen met dans, muziek, media, beeldende kunst en theater. Dorien: “Al deze lessen kunnen we op dit moment gratis aanbieden. Gelukkig maar, want ieder kind moet de kans krijgen om iets met cultuur te doen. Dit doen we op plekken in de wijk die herkenbaar zijn en goede faciliteiten bieden. Naast basisscholen verzorgen we de lessen bij Gebouw-T, het CKB en het Lambertijnenhof. Alle kinderen kunnen naar een naschoolse activiteit in de wijk.”

‘Dankzij dit project krijgt ieder kind in de gemeente Bergen op Zoom de kans om iets met cultuur te doen’

Een jongens- en meisjesdroom

Wat zo mooi is aan dit project, kinderen werken aan hun talentontwikkeling en leren invulling te geven aan hun vrije tijd. Elise: “Op school geven wij ze ook een stukje theater en muziek mee, maar wat het Cultuurbedrijf hierin kan bieden is zo professioneel. Vakdocenten van het CKB verzorgen de kunstlessen in de wijk en laten kinderen echt zien hoe ze muziek kunnen maken op professionele instrumenten. Dat is een groot verschil.” Dorien is dan ook blij met de kunstlessen die ze aanbieden: “Bij Gebouw-T is er zelfs een hele popschool ingericht. Kinderen gaan in een band popmuziek maken. In een studio, met mengpanelen, microfoons, drumstel, gitaren en toetsen.” Elise vult aan: “Dat is toch een jongens- en meisjesdroom.”

Alle kinderen uit de wijk zijn welkom

Ontdekken jullie tijdens de lessen dat kinderen ergens talent voor hebben? Elise: “Op deze leeftijd is dat lastig om te zeggen. Maar wat we wel zien, is dat kinderen heel enthousiast terugkomen op school voor de naschoolse kunstlessen. Ze komen elke keer weer opdagen én stralen. Dat krijgen we ook veel terug van ouders en dan is het wel heel speciaal dat we dit mogen aanbieden.” Naast kinderen van school, zijn ook kinderen uit de wijk welkom. Elise: “Vorig jaar waren er op Het Palet geen lessen voor kinderen uit groep 1-2. Een aantal kinderen deed toen mee met het programma op basisschool de Octopus. Dat mag ook.” Daarnaast mogen kinderen natuurlijk ook kiezen voor een les in een andere wijk, als dat makkelijker is voor de reistijd of die lessen meer aanspreken.

Op de website van het CKB staat een overzicht van de kunstlessen per wijk en kun je digitaal aanmelden.

 

Deel dit bericht