Kindercolleges in het Markiezenhof

“Colleges door echte experts én aan het eind ook nog een mooi diploma!” Anita Batteké, erfgoededucatie Cultuurbedrijf, laat vol trots de collegekaarten en diploma’s zien die net binnen zijn. Kinderen die meedoen aan de colleges van de MuseumJeugdUniversiteit krijgen deze als bewijs van hun deelname. “De kwaliteit van de colleges is hoog, maar omdat ze speciaal voor kinderen zijn ontwikkeld zijn ze juist erg toegankelijk en interactief, dus iedereen kan meedoen.”

 

“Het zit hier straks vol met kinderen die colleges krijgen van echte experts.”

Sinds juni 2019 is Anita bezig met de voorbereidingen en ze kan niet wachten tot ze in maart van start gaan. “Via de musea waarmee wij samenwerken in stichting M5 (red. samenwerkingsverband van vijf stadsmusea door heel Nederland) maakte ik kennis met de MuseumJeugdUniversiteit. Ik was direct enthousiast en ben meteen aan de slag gegaan om dit ook bij het Markiezenhof te organiseren.” De MuseumJeugdUniversiteit organiseert bij meer dan 50 musea in heel Nederland kindercolleges met uiteenlopende thema’s voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. De gastsprekers zijn wetenschappers en experts. Kinderen uit het hele land kunnen deelnemen.

(Over)leven tijdens de Tweede Wereldoorlog

“Je kunt er een eigen thema aan verbinden dat past bij jouw exposities op dat moment en daar zelf gastsprekers bij uitnodigen,” vertelt Anita, “de MuseumJeugdUniversiteit geeft ondersteuning om dit mogelijk te maken en beheert de landelijke website.” In het kader van 75 jaar bevrijding Brabantse Wal hebben de thema’s van de colleges in het Markiezenhof te maken met de Tweede wereldoorlog. “We willen met name het verhaal vertellen hoe het was om, als kind, tijdens de Tweede Wereldoorlog op verschillende manieren te (over)leven.”

Hiervoor zocht Anita contact met diverse sprekers. “Ze waren allemaal meteen erg enthousiast om hieraan mee te werken, dus was er al snel een heel mooi passend programma. Er is een college over het leven in het Achterhuis door de Anne Frank Stichting, een college over hoe het was om in het verzet te gaan door een expert die bij Defensie heeft gewerkt en nog een college over het leven van alledag voor kinderen tijdens de oorlog door een expert van het Museon. Een unieke kans om deze verhalen te horen in een passende reeks van colleges.”

Ouders kunnen meekijken

Kinderen die mee willen doen volgen alle drie de colleges, ze zijn namelijk niet los te volgen. De colleges zijn alleen bedoeld voor de kinderen. “Maar als ouder kun je via een videoverbinding in de Tuinzaal mee kijken op een scherm. Zeker gezien de thematiek is het fijn als je als ouder mee krijgt wat er is verteld zodat je hier nog gezamenlijk over kunt napraten. Zo krijgen de colleges nóg een extra waarde.”

Meer weten over de drie verschillende colleges of aanmelden? Bekijk alle informatie via deze link op de website van het Markiezenhof.

 

Deel dit bericht