Markiezenhof transformeert in Geheimenpaleis met nieuw museumconcept

Het oudste stadspaleis van Nederland, het Markiezenhof in Bergen op Zoom, vaart sinds 19 november een nieuwe koers. Het stadspaleis dat al sinds jaar en dag als museum dient, heeft de focus gelegd op het thema ‘geheimen’, met als titel Publiek Geheim, Geheim Publiek.

Reden voor de transformatie van het museumconcept is dat de gemeente Bergen op Zoom het Markiezenhof voor een breder publiek toegankelijk wil maken. Daarom is er gekozen voor een thema dat iedereen kent: geheimen. Of je nu jong bent of oud, iedereen draagt wel een geheim met zich mee. Een mysterieus thema waar het Markiezenhof op een leuke manier op inspeelt. De geheimen van de stad Bergen op Zoom en haar talloze monumenten worden op een interactieve manier achterhaald door de bezoeker.

Een van de dingen waar bezoekers aan kunnen denken: in de Blauwe Zaal word je meegenomen in de wereld van geheimen. Wat is een geheim precies? Waarom hebben we geheimen? Iedere vijf minuten dimt het licht in de Blauwe Zaal, en komt één verhaal tot leven tegen de achtergrond van een reusachtige maquette. Wie wil je horen? Het verhaal van prinses Paulientje, een van de kleinste mensen die ooit heeft geleefd. Of dat van Menno van Coehoorn, de beroemde vestingbouwer. Welk soort geheim hadden zij?

Bij de tentoonstelling is samengewerkt met geheimenexpert drs. A. Wismeijer (Universiteit Tilburg). Het vertrekstation van verhalen is vormgegeven door Pronk Studio te Rotterdam en gemaakt door Heijmerink Wagemakers.

 

Geheimengalerij

Het eerste wat je ziet in de Geheimengalerij is het oudste complete brilletje ter wereld. Ooit verloren door een geestelijke in een beerput. Wat heeft deze blinder met de kanunnik gedaan? Gaat hij dit delen of bewaart hij het geheimpje vanuit trots? Ontwerper Benjamin Meijer laat het zien in een stripverhaal. Met een speciale bril kun je de verborgen gedachten van de kanunnik lezen. Deze presentatie is ook op ooghoogte van kinderen gemaakt.

Het leert je iets over anders kijken en beter kijken naar de ander. Het doet je ook nadenken over je eigen geheimen. Wil je ze delen, bewaren of liever vernietigen? Dit kan ook in het Geheimenpaleis. Je deelt je geheimen op de geheimenmuur in de Blauwe Zaal of je vernietigt jouw geheimen in de gigantische geheimenvernietiger.

De twee gangen van de Geheimengalerij in samenwerking met Elvis Kaltofen (architect), Benjamin Meijer (techniek en vormgeving beeldverhaal).

 

Stijlkamers

De vier stijlkamers zijn prachtig ingericht in 17e en 18e eeuwse stijl. Op het eerste gezicht is er weinig aan de hand. Een lakei nodigt je uit op de bruiloft van de markies en markiezin. Door een venster kijk je mee in het verleden. Maar dan… er klinken magische instrumenten, er komt een schimmenspel en bewegende schilderijen schieten in beeld. Je ontdekt steeds meer over de geheime liefdesgeschiedenis van Marie Anne van Arenberg. Aan de eettafel voltrekt zich uiteindelijk een familiedrama, en de bezoeker bepaalt zelf hoe het afloopt.

De vier stijlkamers, audiovisuele experience rondom de geheime liefde van Maria Anne van Arenberg in samenwerking Wijdoendingen (ontwerpbureau) en Breda University (verhaalconcept).

Koele Wateren

De officiële opening van het Geheimenpaleis wordt gevierd met de aftrap van de bijzondere expositie ‘Koele Wateren’. Gevestigd in de Schatkamers van het Markiezenhof. Deze reizende schilderijenexpositie, in samenwerking met het Rijksmuseum en vier andere regionale musea, is een vervolg van de expositie Lage Landen. Deze keer betreft het een schilderijenreeks met ‘water’ als uitgangspunt. Ook in deze expositie wordt ingespeeld op de geheimen van Bergen op Zoom.

De feestelijke openingen van het Geheimenpaleis en de expositie ‘Koele Wateren’ vond digitaal plaats op zaterdag 12 december om 11:00 uur. Deze kun je terugkijken via www.markiezenhof.nl/opening. Reguliere bezoekers kunnen sinds 19 november het Geheimenpaleis en de expositie Koele Wateren bezoeken met inachtneming van de COVID- richtlijnen die gelden.

 

Deel dit bericht