De Kunstroute

De kunst van het verbinden

Om kunst, cultuur en erfgoed voor iedereen toegankelijk te maken, werken wij met onze KunstRoute. Deze route vormt de basis voor onze activiteiten en loopt als rode draad door verschillende belevingen: Kunst naar keuze, Kunst beleven, Kunst en school, Kunst in de zorg, Kunst in de wijk en Kunst aan de top.

 

Met de KunstRoute zorgen we voor een diversiteit aan aanbod, met veel variatie en lage drempels. We creëren verbinding door projecten op te zetten die meerdere belevingen overlappen. Zo maken we het mogelijk dat kunst, cultuur en erfgoed voor iedereen in en buiten Bergen op Zoom beschikbaar is.

Welkom in ons theater en museum

Aan de slag met muziek, theater, beeldend en dans

Jonge talenten helpen we naar het podium

In jouw klas al heel jong kunst, cultuur en erfgoed ontdekken

Kunst en cultuur als motor voor een fijne samenleving

Kunst en cultuur op recept

Kunst beleven: welkom in ons theater en museum

Een divers professioneel theaterprogramma, voorstellingen van onze CKB-cursisten en cultuur uit de regio, tentoonstellingen van landelijk niveau en van lokale kunstenaars: op onze sfeerlocaties zijn er allerlei culturele activiteiten waarbij beleving de hoofdrol speelt.

Kunst naar keuze: aan de slag met muziek, theater, beeldend en dans

Ons cursusaanbod is voor iedereen: van piepjong tot heel oud, van prille beginner tot gevorderd. We bieden een scala aan lesvormen, op maat en op je eigen niveau. Heel wat CKB-cursisten staan al op het podium en presenteren zich bij allerlei evenementen.

Kunst en school: in jouw klas al heel jong kunst, cultuur en erfgoed ontdekken

Het Cultuurbedrijf werkt nauw samen met het basis- en voortgezet onderwijs waarmee we samen educatieve producten ontwikkelen. Een spectaculair voorbeeld is het Leerorkest dat elk jaar 300 kinderen op het Maagdpodium krijgt (zie foto) of VTS: een vernieuwende vorm van kunst beleven in het Markiezenhof.

Kunst in de wijk: kunst & cultuur als motor voor een fijne samenleving

Met het Stadlander Buurtcultuurfonds werken we met kunstenaars samen in kunst- en welzijnsprojecten die de wijkbewoners met elkaar in contact brengen en een maatschappelijk doel hebben. Bijvoorbeeld met Het CultuurVenster – Isabella Ramaekers (zie project op de foto).

 

Daarnaast bieden we kinderen (gratis) lessen dans, theater, muziek, beeldend en nieuwe media in hun eigen wijk om op een laagdrempelige manier kennis te kunnen maken met diverse kunstvormen. Nancy Spaapen (directeur obs De Noordster): ‘De kinderen zijn erg enthousiast en leergierig. Ze ontdekken nieuwe talenten bij zichzelf. Dit verrijkt hen en geeft zelfvertrouwen.’ Lees hier het hele interview met Nancy over deze naschoolse introductielessen.

Kunst aan de top: jonge talenten helpen we naar het podium

Al heel wat CKB-cursisten bereikten de professionele artiestenwereld. Met RSG ’t Rijks en de Hoge School voor de Kunsten werken we samen in de speciale vooropleiding. Ook organiseren we talentenwedstrijden (KNA concours), presentaties en co-creaties met cultuur uit de regio.

Kunst in de zorg: kunst & cultuur op recept

Met allerlei kunstvormen helpen we mensen om zo gezond en gelukkig mogelijk oud te worden. Bijvoorbeeld in Tijd van je Leven waarbij we samenwerken met GGD West-Brabant, de Cultuurcompaan en De Nieuwe Veste.